maandag 10 mei 2010

Over de stichting van de Stad Brussel en de 7 nobele families.

Sleeus, Sweerts, t'Serhuyghs, Steenweeghs, Coudenbergh,t'Serroelofs en (de)Roodenbeke

De stad werd gesticht door 7 nobele families of "lignages" (Sleeus, Sweerts, t'Serhuyghs, Steenweeghs, Coudenbergh, t'Serroelofs en (de)Roodenbeke).

De naam van de Stad Brussel is samengesteld uit 7 letters.
De stad werd gebouwd op 7 heuvels (de St.Michielsberg, Koudenberg, Warmoesberg, Kruidtuin, Kunstberg, de Zavel en St.Pietersberg).
De belangrijkste rivier van Brussel, de Zenne, heeft 7 armen.
Naar de grote markt leiden 7 straten.
De stad had 7 stadspoorten (de St.Katelijnepoort, Zwarte Poort, Sint-Goedele, Koudenberg, Sint-Jacobs, Warmoespoort en de Steenpoort).
Er waren 7 hoofdkerken.

In het "boec metden seven sloten" zou het perkament over de stichting bewaard zijn geweest.

De 7 geslachten bewaakten elk één der 7 stadspoorten van Brussel en hadden het recht om leden van hun eigen geslacht te vonnissen en op te sluiten in de gevangenis van de stadspoort waarvan de bewaking aan hen was toevertrouwd.
Na de voltooiing van de wallen in 1377 heeft Brussel 7 stadspoorten.In 1383 krijgt elk geslacht een poort met een deel der verdedigingswerken toegewezen.Elk geslacht stelt de wachter aan van “zijn” poort.Het geslacht kan die poort ook gebruiken om leden die zich misdragen op te sluiten.De patriciërs worden vanaf 1306 samengebracht in zeven geslachten en de ambachten vanaf 1421 in negen naties.In 1422 wordt de bewaking van elke poort netjes verdeeld tussen een geslacht en een natie.Omdat er negen naties zijn en maar zeven poorten krijgen twee naties de twee grote verdedigingstorens op de oostelijke wal toegewezen.

Hallepoort t' Serhuygs Sint-Laureins
Anderlechtsepoort t' Serroelofs Sint-Kristoffel
Vlaamsepoort Sweerts Sint-Gillis
Lakensepoort Sleeus Onze-Lieve-Vrouw
Keulsepoort Coudenbergh Sint-Goriks
Leuvensepoort Steenweeghs Sint-Jans
Naamsepoort Roodenbeeke Sint-Jakops

Volgens Pythagoroas stond het getal 7 voor volmaaktheid en het getal 7 is ook gebonden aan de alchemie, aangezien er 7 stappen zouden zijn om tot de Steen der Wijzen te komen.
Belangrijk echter is dat niemand een openbaar ambt mocht uitoefenen in Brussel tenzij hij tot één der 7 geslachten behoorde.
Men moest dus zijn afkomst bewijzen.Maar er werden nog bijkomende en strenge voorwaarden gesteld.Diegene die in aanmerking kwam, mocht bijvoorbeeld geen handarbeider zijn.Men moest een bepaalde leeftijd hebben, enz.......
Daarenboven diende men nog een grote toetredingssom te betalen.
Maar het belangrijkste was, men moest zijn afstamming van een bepaalde voorouder bewijzen wilde men tot één der geslachten opgenomen te worden.Met andere woorden, men moest een stamboom opstellen.En vermoedelijk hadden de toenmalige genealogen "veel werk" !


Een van de oudste werken over Brussel, E. Puteanus "Bruxella" noemt als de 7 belangrijkste Patriciërfamilies de "Tserhuyghs, Sweerts, Tserroelofs, Roodenbeecks, Sleeuws, Steenweeghs en Coudenberghs". De "Tserhuyghs" (Sieur Huygh of de Heeren "Hugonianae", dus van het geslacht Hugo), de "Sweerts" (van de familie "Sweertianae", zwaarddragers, "gladiï"), de "Tserroelofs" (Sieur Roelof, Heeren Roelof of Rudolf). De Tserhuyghs hebben de lelie in het wapen, de Sweerts de punt van het zwaard, de Tserroelofs, blokjes.De "Coudenberghs" zijn die graven van Leuven, die later Hertogen van Brabant werden en op den nog bestaanden Coudenberg zich vestigden.

Bron : Désiré Van der Meulen, Liste des personnes et des familles admises aux lignages de Bruxelles depuis le XIVième siècle jusqu'au 1793, Antwerpen 1869

Bibliografie, Jacops Roel, Een geschiedenis van Brussel, Lannoo, 2006

Geen opmerkingen:

Een reactie posten